Uisige Beatha

 

 

Elementært

 

Generell info http://www.youtube.com/watch?v=EIbjMgPcv78

 

Whiskydistrikter

Mange diskuterer hvor mange whiskydistrikter det er i Skottland. Uisige Beatha syns det er hensiktsmessig å operere med 5 distrikter; Lowland, Highland, Islands, Campeltown og Islay. Noen benytter i tillegg Speyside, men hos Uisige Beatha inngår dette i Highland.

 

Omgivelser

Omgivelsene rundt destilleriene er med på å bestemme smaken på whiskyen. Særlig har vannet betydning; om det kommer fra myr, har rent over steingrunn, surhetsgrad, om det er smeltevann osv.

 

Lagringens betydning - type fat og geografi

Nye fat, gamle fat, sherryfat, eikefat eller bourbonfat - alt har betydning for smaken på det ferdige produktet.

 

Under lagringen vil likeledes klima, luftfuktighet og type luft (feks. sjøluft) sette sitt preg på whiskyen.

 

Lagringens betydning - varighet

Hvor lenge en whisky er lagret på fat er avgjørende for smaken. Ofte blir en whisky mer avslepen og også gjerne fyldigere ved lengre lagring. Enkelte av medlemmene i Uisige Beatha sverger derfor til whiskyer med kort lagringstid, da dette gir en mer genuin opplevelse. Ett av minimumskravene for at en whisky skal kunne kalle seg skotsk, er at den er lagret minst tre år i Skottland.

 

Opprinnelse

1494: Første spor på whiskydestillering i Skottland, ved følgende bestilling:

"Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae" (nok til å produsere nesten 1500 flasker).

 

500-års jubileet ble behørig feiret av Uisige Beatha, på Øvre Breivang, Tromsø - hvor bl.a. et bord begynte å brenne pga. all alkoholen.

 

Sau

Sau spiller en vesentlig rolle i Uisige Beatha, og dyret betraktes nærmest som hellig. Dette har den enkle årsak i at det som kjent er sau hvor det er whisky. Dette er en enveis logisk slutning, for det gjelder ikke det samme motsatt; det er ikke alltid whisky der det er sau. For å eksemplifisere: I Skottland er det whisky. Her er det også masse sau. I mange distrikter, feks. i Nord-Trøndelag, er det masse sau, men langt mellom whiskyen.

 

Som følge av dette, ble det den 29. juni 2009 observert sau og vær ved Store Torungen, utenfor Arendal (se bilde til høyre). Det skal visstnok tilhøre sjeldenhetene at det befinner seg sau så langt ute i skjærgården. Det har sin enkle årsak i at UB hadde sitt årsmøte på Lille Torungen (like innafor) i 2003, og sauene har mest trolig trukket til stedet hvor det ble konsumert  betydelig whisky - såvel i kvanta som i kvalitet - 6 år tidligere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åpningsside for UB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(c) TA 2009

 

ta@uisigebeatha.com